Vin från Portugal

(3)

Vinlandet Portugal med anrik historia och ett vinutbud med mångfald. Vin från Portugal är alltifrån det gröna och syrliga Vinho Verde i norr till fylliga röda viner från soliga Alentejo i söder.

Historien om portugisiskt vin började långt innan Jesus födelse

Det var fenicierna som började odla vin i Portugal. De planterade druvsorten moscatel på halvön Setúbal redan 500 år före Kristus.

Portugal kryllar av inhemska druvsorter

Under större delen av 1900-talet var Portugal en diktatur vilket gjorde landet isolerat. Dessutom är traditionerna något man håller hårt på i Portugal. Det har resulterat i att landets inhemska druvsorter är välbevarade och sällan lämnar landets gränser.

Vinka druvor odlas i Portugal?

I Portugal odlas en mängd olika sorters vindruvor. Nästan 350 stycken olika, i allafall om man ska tro IVV, det nationella vininstitutet. Historiskt blandades här druvsorter hej vilt ute på fälten. Det händer även idag på vissa platser men blev allt mindre vanligt efter inträdet i EU, då ekonomiskt stöd har möjliggjort omplantering och särskiljning.

Bland de vanligaste blå druvorna i Portugal finns:

  • Tinta roriz (eller aragonez, vilka är andra namn för tempranillo)
  • Touriga franca
  • Touriga nacional
  • Baga
  • Trincadeira
  • Jaen
  • Castelão (också känd som periquita)

..och bland de gröna:

  • Alvarinho
  • Arinto
  • Loureiro
  • Trajadura
  • Encruzado 

Även internationella druvsorter såsom cabernet sauvignon och chardonnay  förekommer i Portugal. I söder är även druvsorten syrah vanligt förekommande. 

Är albariño och alvarinho samma sak?

Ja, det är samma druvsort men olika namn. I Portugal kallas den alvarinho och i Spanien albariño. 

Det moderna vinlandet Portugal

Så sent som år 1974 blev Portugal ett demokratiskt land och år 1986 blev Portugal en del av EU. Tack vare detta inträde och med de bidrag som landet fått av unionen, har en stor modernisering kunnat utveckla vinindustrin avsevärt och allt fler kooperativ har idag blivit till privatägda vingårdar.

Portugal är känt för sina prisvärda viner 

Prisbilden har inte följt med i utvecklingen.  Det går att hitta extremt kvalitativa viner till bättre pris än på många andra vinproducerande grannländer. Ett exempel är att jämföra ett vin gjort på druvsorten alvarinho i Vinho Verde i Portugal mot ett gjort på druvsorten albariño i Galicien (samma druva, två olika namn) på den spanska sidan. Liknande jordmån, klimat och höga kvalitet men det portugisiska vinet kostar oftast en tredjedel av priset.

Vilka är de mest kända vinregionerna i Portugal?

Portugal består av ett tiotal vinregioner. Långt från alla når utanför landets gränser. Här är några av de mest kända. 

  • Vinho Verde (betyder grönt vin)
    Ligger längst upp i norr. Det största området med cirka 21000 hektar vinodlingar.  Här odlas 70 % gröna druvor. De mesta kända och mest exporterade är de pärlande, lätta vinerna med låg alkoholhalt i den lägre prisklassen. Dock produceras även rena alvarinhos som går att jämföra med den spanska kusinen från Galicien. De övriga 30 % är lätta röda viner och roséviner.

  • Douro
    Ligger strax under Vinho Verde och innehar den högsta kvalificering DOC (Denominação de Origem Controlada). Här produceras portvinet kring floden Douro. I Porto produceras även bordsvin, starkvin och en del vitt och mousserande.

  • Lisboa (tidigare kallat Estremadura)
    Ligger strax ovanför huvudstaden Lissabon (Lisboa på portugisiska). Ett område som genom tiderna producerat stora kvantiteter bulkvin. Idag, tack vare den nya utvecklade tekniken i vingårdarna, har området fått sig ett rejält uppsving vad gäller kvalitet. Särskilt i de nio områden som kan stotsera med kvalitetsbeteckningen DOP på etiketten. Här produceras vitt vin, rosévin och bubbel men mestadels rött vin.

  • Madeira
    Ön som tävlar med Porto om Portugals bästa starkviner. Cirka 100 mil sydväst om Lissabon ligger Madeira. En ö där druvorna odlas kring branta kustsluttningar med utsikt över havet.