• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Portugal

Portugal - ett magiskt vinland med prisvärda kvalitetsviner. Portugal producerar viner med karaktär från det gröna och fuktiga Vinho Verde i norr till heta Alentejo i söder. Vinhistorien började i Portugal av Fenicierna som planterade druvan moscatel på halvön Setúbal redan på 500-talet före Kristus.

Under större delen av 1900-talet var Portugal en diktatur vilket gjorde landet isolerat och de tidiga traditionerna är något man håller hårt på i Portugal. Detta har resulterat i att landets inhemska druvor är välbevarade och sällan lämnar landets gränser. Så sent som år 1974 blev Portugal ett demokratiskt land och år1986 blev Portugal en del av EU. Tack vare detta inträde och med de bidrag som landet fått av unionen, har en stor modernisering kunnat utveckla vinindustrin avsevärt och allt fler kooperativ har idag blivit till privatägda vingårdar. Prisbilden har inte följt med i denna utveckling utan det går fortfarande att finna extremt kvalitativa viner men till bra mycket bättre prisläge än på många andra platser runt om vinproducerande grannländer. Ett exempel är om man jämför en alvarinho i Vinho Verde mot en albariño i Galicien på den spanska sidan, så är det oftast en tredjedel av priset men med samma jordmån, klimat och kan absolut hålla samma höga kvalitet. Portugal är bestående av ca 10-talet vinregioner men det är långt från alla dessa som når utanför landets gränser.

Nedan listas några av de områden du bör kika lite extra på: 

Vinho Verde (grönt vin)

Ligger längst upp i norr och är även det största området med ca 21000 hektar vinodling varav 70 % är gröna druvor. De mesta kända och mest exporterade är de pärlande, lätta vinerna med låg alkoholhalt och i den lägre prisklassen. Dock produceras även fantastiska rena alvarinhos som går att jämföra med den spanska kusinen från Galicien. De övriga 30 % är röda lätta och roséviner.

Douro

Ligger strax under Vinho Verde och innehar den högsta kvalificering DOC (Denominação de Origem Controlada) Här produceras portvinet kring floden Douro. I Porto produceras även bordsvin, starkvin och en del vitt och mousserande.

Lisboa (tidigare kallat Estremadura)

Ligger strax ovanför huvudstaden Lissabon. Ett område som genom tiderna producerat stora kvantiteter bulkvin men idag med den nya utvecklade tekniken i vingårdarna och nya ägare till de tidigare kooperativen fått sig ett rejält uppsving vad gäller kvalitet i de nio DOP-appellationerna. Här produceras både vitt, rosé, bubbel men mestadels rött vin.

Madeira

Ön som tävlar med Porto om Portugals bästa starkviner. Ca 100 mil sydväst om Lissabon, här odlas druvorna kring de branta kustsluttningarna.

Sökningen gav inga träffar.

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: