Vin från Österrike

(16)

Med en av världens hårdaste vinlagstiftningar och med sitt “cool climat” producerar Österrike några av världens mest ärliga och kvalitativa viner. Klimatet är kontinentalt med hårda vintrar och varma, torra somrar.

Österrike -  ett fantastiskt vinland!

Österrikes odlingar gynnas av floden Donau och den stora grunda sjön Neusiedlersee i landets östligaste del. Österrike är uppdelat i tre regioner (Weinbauregionen) och som vidare är uppdelat i 16 stycken distrikt (Weinbaugebiete), de tre regionerna är Niederösterreich, Burgenland och Steiermark. 

Österrikes vinodlingar domineras av gröna druvor och framförallt nationaldruvan Grüner Veltliner bestående av en tredjedel av den totala odlingsarealen. Det finns totalt 35 stycken druvor som är tillåtna för kvalitetsvin varav 22 är gröna druvor och 13 blå druvor.

De viktigaste blå druvsorter för rödvin är Zweigelt (den vanligaste druvan), Blaufränkisch, Blauer Portugieser och St. Laurent.

På den gröna sidan för vita viner är det Grüner Veltliner som dominerar efterföljande Welschriesling (ej släkt med Riesling), Weissburgunder (Pinot Blanc) och Müller-Thurgau.

Österrikes vindistrikt: 

Niederösterrich - Med mer än hälften av den totala odlingsarealen är detta område det viktigaste av de tre. Mestadels vita torra viner på druvan Grüner Veltliner och även en hel del mousserande vin produceras här. Kamptal som ligger kring staden Langenlois är mest känt för sina torra och smakrika viner på Grüner Veltliner och Riesling men även Pinot Blanc och Zweigelt odlas här.

Wachau - Här finns odlingarna på branta terrasserade sluttningar ned mot floden Donau och är landets viktigaste distrikt vad gäller kvalitetsvin på druvorna Riesling och Grüner Veltliner. Här finns även en egen kvalitetsskala baserad på druvornas mognad och kvalitet vid skördetillfälle. 

Från de lättaste- Steinfeder till Federspiel och de slutligt kraftfullaste, Smaragd.

De fem övriga distrikten är Wagram (tidigare Donauland), Thermenregion, Kremstal, Carnuntum och Traisental. Wien var tidigare en egen region men idag räknas huvudstaden till Niederösterreich. Med 612 hektar odling inom stadens gränser. De flesta av vinerna säljs på plats och gärna i sin ungdom på vinodlarnas egna serveringar på så kallade Heuriger. Druvorna som odlas här är framförallt Grüner Veltliner men även Pinot Blanc, Riesling och Chardonnay.

Burgenland - I den sydöstligaste delen av landet och gränsandes till Ungern ligger de fyra distrikten Neusiedlersee, Leithaberg/Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland och Eisenberg/Südburgenland. De två förstnämnda är de bäst ansedda och ligger på var sida av den mycket grunda sjön Neusiedlersee. Dessa två områden kring sjön är landets centrum för söta viner då det speciella klimatet är idealiskt för botrytis (ädelröta) att angripa druvorna. I Mittel- och Südburgenland är hemvist för många av landets röda viner gjorda framförallt på kvalitetsdruvan Blaufränkisch men även en del viner på Zweigelt, Cabernet Sauvignon och Merlot.

Steiermark - På gränsen till Slovenien i söder. Med sitt kuperade och regniga klimat produceras friska vita viner på gröna druvor och främst då på Welschriesling.