• FRI FRAKT HEM TILL DÖRREN

Fel, används ej

Vad många kanske inte vet är att regionen Veneto (eller Venetien som den ibland benäms i Sverige) i norra Italien är hem för välkända och storsäjande varumärken som Amarone, Ripasso, Valpolicella och Prosecco, men det är även här de inte helt okända vinerna Soave och Bardolino kommer ifrån också.

Venetien är en av Italiens största vinregioner och många av de viner som kommer härifrån är så kallade DOC-klassificerade viner, alltså viner med hög kvalitet. De flesta vingårdarna i regionen är belägna runt Romeo och Julias hemstad Verona, med omnejd.

Ligger i: Nordöstra Italien.

Vanligaste druvorna:
Blå: Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Corvinone, Oseleta, Merlot, Cabernet Sauvignon.
Gröna: Garganega, Trebbiano, Prosecco, Pinot Grigio, Glera

Venetiens mest kända vindistrikt:

 • Bardolino – Bardolino är ett DOC-distrikt som ligger precis öster om Gardasjön och producerar viner, som till skillnad mot de flesta andra röda viner från Venetien, är betydligt lättare och bärigare i sin uppenbarelse. Vinet görs på samma druvsorter som Amarone, Ripasso och Valpolicella-viner, men det speciella mikroklimatet i distriktet tillsammans med en lite annorlunda vinmakning, gör att vinerna får en betydligt elegantare karaktär, med lägre alkoholhalt, ofta runt 10-13%.
   
 • Soave – Öster om Valpolicella och Verona ligger Venetiens största vindistrikt, Soave. I Soave produceras både söta och torra vita viner, främst av den gröna druvan Garganega. Druvan i sig är inte så aromatisk, men de vulkaniska lerjordarna i Soave, ger dess viner sin speciella och unika karaktär, ofta med djup färg och fylliga smaker av mogen frukt och mandel.
   
 • Valpolicella – Mellan Bardolino och Soave ligger distriktet Valpolicella som ungefär betyder ”dalen med många källor”. Det görs en hel del lätta viner med ganska låg kvalitet här, så om du är ute efter något lite vassare, så se till att säkerställ att vinet är en Valpolicella Classico, eller ännu hellre en Valpolicella Classico Superiore. Vinerna görs främst på regionens klassiska blå druvor Corvina Veronese, Rondinella, och Molinara.
   
 • Recioto - Ett klassiskt vin gjort på torkade druvor från Valpolicella är Recioto. Druvorna (Corvina Veronese, Rondinella och/eller Molinara) torkas enligt appassimento-metoden, men jäsningen av vinet avbryts i förtid, vilket gör att vinet behåller mycket restsötma och utvecklar heller inte någon hög alkoholhalt, som vid tillverkning av t.ex Amarone och Ripasso. Recioto-viner kan lagras relativt länge och är ofta syrliga, söta, fruktiga och fylliga. Smakerna är komplexa och går ofta i toner av torkad frukt, körsbär, plommon och sötlakrits. De flesta Recioto-vinerna är röda, men görs också i liten skala i distriktet Soave. Recioto är ett vin som gör sig väldigt bra till desserter med kakaoinslag eller lagrade ostar, som t. ex parmesan eller blåmögelost. En annan klassiker är Tiramisu.
   
 • Amarone – Amarone är en underappellation till Valpolicella. Amarone fick ett enormt genomslag för några år sedan, även om namnet föddes någon gång strax efter andra världskriget. För att ett vin ska få kallas för Amarone krävs dock att en del kriterier uppfylls. Druvorna ska komma från distriktet Valpolicella och den dominerande sorten är Corvina Veronese som normalt står för majoriteten av innehållet. Rondinella och Molinara används ofta för komplettering. Klonen Corvinone och Oseleta används idag också i större utsträckning. Alla dessa druvor är för övrigt mycket väl lämpade för appassimentometoden, tack vare sitt tjocka skal som skyddar fruktköttet under torkningen. Till skillnad från Recioto, låter man vinet jäsa ut helt, vilket ger ett mindre sött vin, med högre alkoholhalt (minst 14%). Ett Amarone måste också lagras minst tre år på fat innan det får släppas på marknaden och restsockerhalten får inte överstiga 15 gram per liter. Torktiden för druvorna får inte understiga 90 dagar, men de flesta premiumproducenterna låter druvorna torka betydligt längre än så.
   
 • Ripasso – Ripasso är också den en underappellation till distriktet Valpolicella och vinerna som görs här är en kombination av regionens vanliga Valpolicella-viner och Amarone. Det görs på färsk druvmust från höstens skörd, som först jäses precis som vid traditionell vinmakning. Efter att druvmusten vilat på ståltank fram till januari året efter, jäser man vinet en andra gång med skalrester från Amarone-framställningen. På så vis får man ett vin som är något friskare och ungdomligare än Amaronen. Precis som Recioto och Amarone, så är Ripasso ett jättebra matvin. Servera med smakrika grytor, vilträtter eller vällagrade gårdsostar. Funkar också fantastiskt bra till klassiska italienska rätter, som en pasta med frikadeller i tomatsås eller lasagne.
   
 • Prosecco – Prosecco förknippar nog de flest med mousserande vin, men faktum är att distriktet Prosecco, i nordöstra Venetien, producerar tre olika vita viner; Prosecco Spumante (mousserande), Prosecco Frizzante (lätt mousserande) och Prosecco Tranquillo (stilla vitt). De allra vanligaste vinerna från Prosecco är dock av typen Spumante och de görs enligt Charmatmetoden, vilket betyder att druvorna först jäses i vanliga ståltankar till dess att man har ett stilla vin. Därefter hälls det stilla vinet över i trycktank av rostfritt stål tillsammans med socker och jäst och jäses i 18-24 månader, innan det buteljeras. Huvuddruvan som används till Prosecco är Glera (tidigare Prosecco), men det är inte ovanligt att en liten del av vinerna utgörs av bland andra Chardonnay och Pinot Grigio. Den numera klassiska drinken Bellini, som sägs vara bl.a. Ernest Hemingways och Orson Welles favoritdrink, är en mix av välkyld Prosecco och persikopuré.
Innehåll
0 flaskor
Lagerstatus
Tillfälligt slut
Kategorier

Vinlådan Innehåller

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta godkänner du att webbplatsen använder cookies i enlighet med vår cookie policy.

Vinoteket is powered by Vinoteket.com ApS