Orangevin

(5)

Rött, vitt, rosé och orange. Orange? Ja, du hörde rätt. Det är en helt egen vinkategori. Smakar intressant och passar perfekt till sardeller. Lär dig mer om orangevin här nedan. 

Vad är orangevin?

Det är, precis som det låter, vin som har färgen orange. Den karaktäristiska färgen kommer av att vinerna är gjorda på gröna druvor (precis som ett vitt vin) men druvornas skal hänger med längre i vinmakningsprocessen (precis som när man gör ett rött vin). I skalen finns färgämnen som gör att vinet får en orange ton. Det är vanligt att jäsningen och lagringen av orange vin sker i krus och behållare gjorda i lera. 

Orangevin från Georgien

Historiskt förknippas orange vin främst med Georgien. Där började man göra vin för 8 000 år sedan och många tror att det vin som gjordes där då påminde om dagens orangea vin. Idag är det regionerna Kakheti och Imereti som står för den största delen orangevin i Georgien. Det är druvsorten rkatsiteli som också har sitt ursprung i Georgien, som är vanligast. Typiskt är även att  vinet jäser i stora lerkärl som kallas "qvevri". 

Hur smakar vin som är orange?

Orangevin är lite av ett mellanting mellan vitt vin och rött vin. Det är kraftigare än ett vitt men lättare och friskare än ett rött. Men, det har även ofta ett aldeles eget uttryck som gör det extra spännande. Precis som med vitt och rött vin finns det väldigt många olika typer av orangevin, med helt olika smakprofiler. Ibland känns toner av apelsin, bittermandel och bröd. Ibland har orangevin en krispig mineralitet som kan upplevas som en lätt sälta. Ofta stannar ett "grepp" kvar på insidan av kinderna, en strävhet som kommer från att skalen varit med under jäsningen.

Är orangevin och naturvin samma sak?

Orangevin har en väldigt stark koppling till rörelsen runt naturvin. Många naturvinsbönder gör den här typen av vin. Med det sagt är naturvin inte en synonym till orangevin. Naturvin kan vara vitt, rött, rosa och orange, bubbligt, stilla och ha en massa olika kvaliteter. Orangevin kan också vara tillverkat på konventionellt sätt och inte ha någonting med naturvin att göra.

Vad är ett naturvin?

Ekologisk odling, handskörd och minimal påverkan i vineriet är centrala inslag i tillverkingen av naturviner. Utöver det används vildjäst samt en obefintlig eller en liten mängd sulfiter. Dock finns ingen giltig certifiering för naturviner. Det är alltså upp till producenterna själva att ange om deras vin är ett naturvin eller inte. 

Varför säger en del att orangevin smakar "skitigt"?

Då flera orangeviner är gjorda utifrån naturvinsprinciper kan det påverka hur vinet upplevs. Det som i vinvärlden kallas för MUS (en mikrobiologisk defekt bestående av förstörda jästsvampar) är relativt vanligt. Den defekten ger vinet en “funky” doft som lättast kan beskrivas som “stall och hästbajs” eller "skitig". Något många naturvinsälskare faktiskt uppskattar.

I vilka länder gör man orangevin?

Den här typen av viner är vanliga i Georgien, Italien, Kroatien, Ungern och Slovenien men har sitt ursprung i Kaukasus.

På vilka druvor görs orangevin?

De vanligaste druvorna i orangevin är friulano, sauvignon blanc, vitovska och ribolla gialla.

Vilken mat passar till orangevin?

Salta mandlar, lagrad ost, sardeller och charkuterier är ofta gott snacks till orangevin. Men, testa även till huvudrätter såsom örtinbakat kyckling, primörer med misosmör eller till och med lättare rätter med rött kött. Orangevin är en matvänlig vinkategori som passar till väldigt mycket. 

Är orangevin gott?

Se smakbeskrivningen ovan. Om du gillar det kommer du tycka att orangevin är gott. Men, som sagt, orangevin finns i lika många olika utföranden som andra vinkategorier. Därför kan du tycka att ett orangevin är gott men ett annat inte alls. 

Vilket är det godaste orangevinet?

Vi har orangeviner i flera olika stilar. Klicka hem några stycken och anordna en provning med dina vänner. Kanske får ni alla olika favoriter.

Prisvärt orangevin

Här hittar du våra orangea viner sorterade efter kundbetyg och prisvärdhet

Vad är en amfora?

Amfora är ett kärl vanligen av lera men ibland av metall. Det användes av antikens greker och romare till förvaring av olja och vin men även som gravurna. Den har genom tiderna haft flera olika former. Den romerska vinamforan, som hittats i bland annat Pompeji, var spetsig nedtill och lutades därför mot en vägg eller grävdes ned i marken. För orangeviner är det vanligt att både jäsning och en del av lagringen sker på olika typer av lerkrus och amforor. 

Vad betyder skalmacerering?

Det är tiden som skalen är med under jäsningen av vinet som på vinspråk kallas "skalmacerering". Det är då vinet får sin mörkare färg och sin speciella karaktär. I skalen sitter nämligen inte bara färgen utan också en hel del smakämnen såsom till exempel "tanniner". Det är vad som känns strävt på tungan när du dricker ett vin.