Tintorera

(1)

Fransmannen Henry Bouschet lyckades under 1800-talet att skapa denna otroligt lyckade korsning av druvorna Grenache och Petit Bouschet. Tintoreras födelseplats anser fransmännen därför vara Languedoc i södra Frankrike.

Druvan som tål vintertemperaturer

Tintorera trivs alldeles utmärkt i södra Frankrike, Portugal, Spanien och på Sicilien i Italien. Druvan frodas i varma och torra klimat vilket alla nämnda platser erbjuder.

Denna druva kräver djupa jordar med fosforgödselmedel och rikligt med vatten för att växa. Druvan är också motståndskraftig och tål vinterns kalla temperaturer. Följaktligen mognar Tintorera-druvorna tidigt på året.

Intensiva dofter och färger

Den blå druvan ger dessutom stora skördar med hög avkastning. Vinproducenterna använder den ibland ensam i viner med hög alkoholhalt och neutral smak. Oftast använder de den dock i blandningar med andra druvsorter.

Tintorera har rött fruktkött och den blå druvan är en så kallad teinturier, vilket innebär att druvan har färgat fruktkött. Vinets färg blir mycket intensiv, vilket ger vinet en mycket stark doft av röda frukter. Smaken har aromer av blåbär, svarta vinbär, mörk choklad, björnbär, kummin och oliver och en struktur med medelhög syra.

Matmässigt rekommenderar vi att vin som detta kombinerar du bäst med grillat, vilket även kan vara en saftig och god hemlagad burgare.

Portugals brödkorg

Trots att druvan har sin födelseplats i Languedoc i Frankrike, så odlar man druvan främst i Alentejo i Portugal. Där kallar man ofta Alentejo för Portugals brödkorg, men numera är vinproduktionen på god väg att ta över.

I Alentejo dominerar de röda vinerna eftersom vingårdarna odlar mest blå druvor här.

Hur spred sig då druvan från Languedoc till Alentejo? Troligtvis tackvare Reynoldsfamiljen som introducerade druvan på en av sina egna vingårdar i regionen under 1950-talet.

Under 1990-talets början kunde man dock endast finna viner gjorda på Tintorera på ett fåtal vingårdar. Tackvare druvans, och följaktligen vinets, höga kvalitet blev druvsorten mer och mer populär igen och vinrankeantalet utökades när vinproducenterna gjorde nyplanteringar.