• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Tempranillo

Tempranillo- Spaniens stolthet och nationaldruva. Tempranillo är en blå druva av arten Vitis Vinifera.Tempranillo har sitt ursprung i Spanien. Namnet på druvan kommer av temprano som betyder tidig. Inte så konstigt då Tempranillo är en druva som mognar tidigt och speciellt i förhållande till många andra spanska druvor.

Vanligaste odlingsområden för tempranillo är norra och mellersta delarna av Spanien såsom Rioja där den utgör hela 85 % av planterade druvori distriktet. Följt av  Penedés, Navarra och Ribera del Duero. I Ribera kallas druvan tinto fino eller tinta de país som betyder landets röda på spanska. Även i Toro är tempranillo stor och då under namnet tinto de toro, i La Mancha och Valdepeñas kallas tempranillo för cencibel och i Katalonien ull de llebre som betyder harögat på katalanska. Tempranillo är även den femte mest odlade blå druvan i världen.

Ett annat viktigt land för tempranillo är Portugal där den går under namnet tinta roriz och är en viktig portvinsdruva. Andra länder som tempranillo odlas i är Argentina, Australien, USA, Nya Zeeland, México och Sydafrika.

Tempranillo är en relativt neutral druva vilket gör den bra som uppblandningsruva. Vanliga druvor att blanda Tempranillo med är bland annat grenache och carignan. Något som historiskt sätt är att man allt som oftast valt att lagra tempranillo-viner på amerikanska ekfat vilket gav smaker som vanilj, gräddkola, choklad, örter som torkad dill och torkad frukt. Idag går trenden allt mer åt att man kortar ned tiden som vinet får vila på ek och delvis väljer helt bort nya ekfat och istället låter vinet vila på gamla fat eller på franska fat som inte är så hårt rostade och inte ger lika distinkta smaker. Några vinmakare väljer även ståltank och då brukar det vara för viner som ska drickas i sin ungdom. Varför man väljer bort de nya ekfaten är för att modernisera och följa vintrenden som råder med fräscha unga och fruktiga viner.

Smakprofilen på tempranillo är som sagt relativt neutral men med en frisk syra och toner ofta av toner som körsbär och moreller. Vid rätt behandling av tempranillo  är druvan av hög kvalitet och mycket lagringstålig.

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: