En mångfaciterad druva med användningsområden i oändlighet. Vissa hävdar att Shiraz/Syrah har sitt ursprung från staden Shiraz i Persien, där det gjordes välsmakande Shiraz viner långt före Kristus tid. Andra menar att Shiraz/Syrah har sitt ursprung i Frankrike, där druvan i Rhône har en lång och väldokumenterad historia. I södra Rhône blandas den ofta ut med druvor som Grenache, Carignan, Cinsault och Mourvèdre.
SHIRAZ/SYRAH DRUVAN ODLAS I LAND
Frankrike, Australien, Sydafrika, USA, men finns i stort sett utbredd i hela världen. Idag hittar du Shiraz/Syrah-druvan i viner från i stort sett hela världen. Dess karaktär varierar beroende på var i världen den odlas, men vanliga karaktärsdrag är mörka bär, såsom björnbär och plommon, charkuterier, peppar, viol, kakao och kaffe. Vinerna är ofta kraftfulla och fylliga, med en tydlig tanninstruktur, som gör att de ofta har en god lagringspotential.
KÄNDA SHIRAZ/SYRAH DISTRIKT
Rhône (Norra Rhône), Barossa Valley, Mclaren och Clare Valley (Australien)
KARAKTÄRSDRAG FÖR SHIRAZ/SYRAH VINER
Viner av Syrah /Shiraz brukar vara fruktiga & smakrika, kryddiga & mustiga och ibland strama & nyanserade. Vanliga inslag är björnbär, plommon, örter, peppar, lakrits, kakao, charkuterier.
SHIRAZ/SYRAH VINER PASSAR TILL
Kraftigare kötträtter, gärna vilt.
FRANKRIKE
Druvan härstammar från Frankrike och närmare bestämt norra Rhône-dalen. På 1830-talet tog skotten James Buby med sig druvan som han vid den tidpunkten kallade för Scyras över atlanten till Australien och efter det fick Syrah namnet Shiraz. Det är också där druvan fick just namnet Shiraz. Rykten om att Syrah skulle ha sitt ursprung i Persien och staden Shiraz uppkom vid ett senare skede och är kanske därför inte hela sanningen.
I norra Rhône finns det 4 distrikt där det endast är tillåtet att använda den blå Shiraz/Syrah-druvan och de fyra distrikten är : Côte-Rôtie, St-Joseph, Cornas, Hermitage och Crozes-Hermitage. I nordligaste delen av Côte-Rôtie ”den stekta sluttningen” slåss man med Hermitage om första platsen på att skapa världens bästa Syrah-viner.
Côte-Rôtie består av de två sluttningarna: Côte Brune och Côte Blonde. Här är det tillåtet att blanda in upp till 20% av den gröna druvan viognier men allt som oftast använder man max 3% av just viognier, detta gör man för att extrahera färgen och för att lyfta fram den fina floraliteten i vinet. Vinerna ligger länge på ekfat innan buteljering. Smakprofilen går åt mörk frukt, svarta oliver, violblom, peppar, chark och rökighet från mineraliteten som kommer från jordmånen.
Efterföljande kommer St-Joseph: Här överlappas det vita vindistriktet Condrieu. St-Joseph är den näst största appellationen i Norra Rhône och den största delen av produktionen i distriktet är röda viner på druvan Syrah men då i en medelfyllig till fyllig stil. Toner av svartvinbär och pepprighet, även om de oftast inte är lika fylliga i stilen som Côte-Rôtie så kan det allt som oftast lagras i upp till 10 år.
Efterföljande kommer prestige distriktet och kullen Hermitage: Förr i tiden kring 1800-talet var det vanligt att man åkte från Bordeaux till Hermitage för att hämta upp druvor att blanda upp sina Bordeaux-viner med. Det hade börjat gnällas om att Bordeaux vinerna var för klena mot just Hermitage vinerna så därför valde man att blanda de för att få fylligare Bordeauxviner. I Hermitage är det tillåtet att blanda in de två gröna druvorna Roussanne och Marsanne dock håller sig de flesta sig strikt till att använda 100% Syrah i sina viner och sedan gör vita viner på de två tillåtna gröna druvorna istället. Här blir smakprofilen än mer tät, mer tanniner med skogshallon, svartpeppar, choklad och än mer långlivade (kan oftast med rätt förhållande lagras i upp till 30-50 år). Crozes-Hermitage omger Hermitage, här är Norra Rhônes viktigaste kvantitativa område. Även om det är tillåtet med samma två gröna druvor som i Hermitage är det nästintill uteslutande rena Syrah-viner. De jämförs ofta med Saint Joseph men med de mer fördelaktiga vingårdslägen och kvalitetsproducenter så blir vinerna härifrån fylligare och mer aromatiska.
Längst ned av rödvinsdistrikten ligger Cornas: Här är odlingsplatserna i branta sluttningar med granitjordar. Vinerna är fylliga, mineralrika och kraftfulla. Efter modernisering på vinmakningsidan har vinerna nu åter börjat vinna popularitet efter liten nedgång på slutet av 1900-talet. Syrah odlas även flitigt även i södra dalen men då alltid uppblandad med andra druvor som Grenache och de övriga av de 18 tillåtna druvsorter. Även om Shiraz/Syrah-druvan odlas i nästan hela vinvärden trivs Shiraz-druvan bäst på varma ställen och är mycket populär i Australien, Sydamerika, Sydafrika, USA och Nya Zeeland.