• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Sauvignon blanc

Sauvignon Blanc - Den vilda vita! Den populära gröna druvan Sauvignon Blanc odlas nästintill i hela vinvärden och är en av de vanligaste gröna druvorna. Sauvignon Blanc är en aromatisk druva med en frisk syra och ger mer eller mindre alltid torra viner.

De kanske mest kända områden för Sauvignon Blanc-druvan är Frankrike och i Loiredalen, speciellt distrikten Sancerre och Poulliy Fumé, även Bordeaux är ett stort hemviste för Sauvignon Blanc-druvan och då främst i Pessac L.éognan där man ibland lagrar vinerna på ekfat för att få in en lite fetare stil och rondör. Ibland blir smaken på Sauvignon Blanc av toner som drar åt vanilj när vinet vilat på nyare ekfat men med bibehållen friskhet och aromatik av nässlor, örter och grön frukt. Sauvignon Blanc är även en druva som ingår i Sauternes-viner och då som söta viner.

När Sauvignon Blanc kommer från Sancerre är vinerna friska, aromatiska med aromer av krusbär, gröna äpplen och citrus med en fin mineralitet. Kommer Sauvignon Blanc vinerna däremot från Poulliy Fumé har det ungefär samma smakprofil men adderat en rökig ton vilket också namnet antyder då Fumé betyder just rökig detta kommer från jordmånen. Andra länder där Sauvignon Blanc druvan är stor är bland annat Nya Zeeland. Smakerna här är något kryddigare än när de kommer från Frankrike och har mer tropisk frukt som dominerar, kring USA:s västkust är Sauvignon Blanc en relativt vanlig grön druva där namnet på flaskan säger en del om stilen på vinet. Står det Fumé Blanc på flaskan så antyder det att vinet är i Bordeaux-stil och har legat på ekfat.

Sydafrika är också ett land med fantastiska Sauvignon Blanc viner och där är även druvan den mest odlade gröna druvan. Här går smakerna mer åt grön paprika, riklig örtighet men med den fina stringenta syran och den läskande lätta kroppen. I Sydamerika är Sauvignon Blanc också en flitigt odlad druva men oftast odlad på höga höjder då de svala nätterna låter syranivån hållas uppe för fräschörens skull. Speciellt i Argentina och Chile är druvan stor och kan bli hur bra som helst.


Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: