Riesling

Riesling, Tyskarnas absoluta favoritdruva sedan medeltiden. Riesling har varit omnämnd i Tyskland redan på 1300-talet. På tidigt 1700-talet vann Riesling stor populäritet och klassade ut många andra druvor i vingårdarna runt om i Tyskland.

Även om Tyskland innehar hälften av världens odlingar av Riesling så är druvan stor i många andra vinländer som tillexempel Österrike, Nya Zeeland, USA och även stor i franska Alsace som förövrigt tidigare tillhörde Tyskland. Riesling är en aromatisk druva med stor karaktär oavsett växtplats och lätt att känna igen med sina toner av gråpäron, äpple,mandel, citrus som lime och mineraler och med en frisk syra. Rieslingdruvan mognar sent på året. Druvan är väldigt terroir-känslig vilket innebär att den tar upp känslan av sitt ursprung beroende på jordmån och klimatet som den växer i. Något som också kännetecknar Riesling är att man nästan aldrig lagrar vinerna på ekfat och framförallt inte på ny ek. Riesling är en väldigt lagringsduglig druva framförallt på grund av den friska syran och för sin stora aromatik. När Riesling har lagrats på flaska under en längre tid utvecklas smaker som petroleum och honung och torkad frukt. Riesling finns i allt från helt torra viner vilket kanske är det vanligaste till extremt söta viner. som tillexempel eiswein (isvin). Eiswein kräver de absoluta rätta förutsättningar för att lyckas. Man skördar druvorna så sent som in i slutet på december månad när druvorna fryst och det är ca -8 grader i vingården. Därför skördar man druvorna på natten. Detta för att de inte ska tinas upp  av solen. Sedan pressar man druvorna försiktigt  i vineriet och druvmusten är då extremt koncentrerad då en del av vattnet i druvorna frotfrande  är fryst. Det ger ett sött, fylligt vin med en frisk syra och låg alkoholhalt, druvorna måste också handskördas för att selektera ut de druvor som inte är i helt perfekt kondition. Druvorn får absolut inte vara angripna av någon form av röta. En annan form av söt Riesling är Trockenbeerenauslese (torkade utvalda bär) Dessa viner är söta och angripna av ädelröta även kallad Botrytis vilket är en möglesvamp som angriper druvorna och får dem att torka ihop. Rieslingdruvorna blir då extremt koncentrerade på sockret och smaken men med bibehållen fräsch syra. De bäst lämpade druvorna för att få den rätta rötan är när druvorna är små och växer i täta klasar. Oavsett söthetsgrad på ett Rieslingvin så bör det serveras svalt kring 6-8 grader. Om man äter en ostbricka bestående av massor av olika sorter är det absolut bästa alternativet en halvtorr Riesling.

Sortering:
Valda filter:
Filtrering:
Övrigt
Land
Druva
Region
Distrikt
Producent
Kategori
Passar Till

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: