Parellada

(0)

En klassiker i cava som sällan är ensam

Parellada – en ganska okänd druva, men en viktig beståndsdel i en klassisk Cava. Frisk, syrlig och med smak av grönt äpple och blomst. 

Parellada

Parellada är en ganska okänd vit druva trots sin elegans och popularitet. Druvan Parellada är en av de tre traditionella druvorna spanska vintillverkare använder i Cava. Förutom Parellada är det de mer kända druvsorterna Xarel lo och Macabeu som tillsammans åstadkommer den kompletta smaken i en god Cava. Parellada odlas oftast på höga höjder i Katalonien i Spanien och är känd för sin markerade syra och friskhet. Smaker som det lite kyligare klimatet och en längre säsong skapar. Detta gör vinblandningar med Parellada mycket lämpliga som aperitif. Odlingar med Parellada uppgår till cirka 10 000 hektar i Spanien. Druvan ger relativt god avkastning för odlarna och är därför ett ganska populärt val i dessa områden. Parellada druvan förekommer nästan inte alls utanför dessa regioner.

Parellada är vanligast i kombination

Du hittar så gott som aldrig Parellada druvan som ensam druvsort i ett vin. Förutom i Cava, dit den största delen av den nuvarande produktionen går, blandar man Parellada även med till exempel druvsorter som Chardonnay och Sauvignon Blanc, ofta i unga vita viner. Eftersom Parellada mycket sällan är en ensam druva i ett vin kommer blandningen att avgöra vad vinet passar bäst till. Den grundläggande syran och friskheten i Parellada går bra med skaldjur och fruktiga fiskrätter. I dessa olika blandningar går Parellada bra till rätter med mer smak och variation. Serveringstemperatur för dessa viner bör ligga mellan 6–8 grader.

Välkommen med Parellada

Som den kanske viktigaste beståndsdelen i Cava lyfter Parellada druvan välkomstdrinken till sommarpartyt med sin syra, friskhet och smak av grönt äpple. Eller som en enkel, svalkande och fräsch drink glada vänners lag. Det är nog där Parellada gör sig som bäst. Druvan gör verkligen sitt jobb i samarbete med de andra druvorna, även om just Parellada druvan inte fått det beröm och kändisskap som den faktiskt förtjänar.