• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Merlot

Ett av de allra mest kända vincitaten från en Hollywood-film handlar om just Merlot. Merlot är en blå druva av arten Vitis Vinifera. Merlot utgör tillsammans med Cabernet Sauvignon de högst rankade druvorna i Bordeaux med tillägg av Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec. Merlot är något lenare och mjukare i framtoningen. 

Merlot är även den tredje mest odlade druvan i hela vinvärlden. En anledning till detta är hur bra Merlot gör sig i blends med andra druvor men även för att Merlot är en druva som mognar tidigt.

Druvan Merlot lär ha sin uppkomst från Cabernet Franc och är närbesläktad med både Cabernet Sauvignon och Carmenère. En sägen säger att druvans namn Merlot härrör från det gamla franska namnet från koltrast. På grund av en stor förruttnelse problematik under 60-talet och flera skördar gick förlorade förbjöd vinmyndigheter att nyplantera druvan mellan 1970-1975. Efter som Merlot mognar tidigt och går från perfekt mogen till övermogen på bara några dagar så väljer många vinodlare att skörda tidigt. Merlot har ett tunnare skal än tillexempel Cabernet Sauvignon och har därför mjukare och mindre tanninstruktur än vad Cabernet har.  Merlot är generellt en mycket bra druva för matviner.


Odlas i land: Hela världen, men främst i södra Frankrike och Bordeaux 

Kända distrikt: Bordeaux (framför allt Saint Emilion och Pomerol), Kalifornien, Friuli, Toscana, Umbrien, Östeuropa och med ökade odlingar i Sydamkerika, Australien, Sydafrika och Nya Zeeland.

Karaktärsdrag: Merlot-druvan kännetecknas av sin runda och mjuka framtoning, ofta med tydliga inslag av bär, som hallon och jordgubbar men även mjölkchoklad, lakrits och grästoner när druvan odlas svalt.

Passar till: Passar till det mesta, men då vinerna ofta är ganska mjuka i sin karaktär, passar det bäst till inte alltför tunga kötträtter. 

Vadå för citat undrar ni? Kolla in filmen Sideways, eller fuska och sök på "sideways merlot" på youtube

Valda filter


Vintyp

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: