Grillo

(0)

Grillo betyder syrsa på italienska men är en frisk druva från heta Sicilien. Inte en kändis i vinvärlden kanske men på framfart i takt med att vin från Sicilien får allt högre kvalitet.

Vad är grillo?

Grillo är en druvsort som trivs allra bäst på den soldränkta medelhavsön Sicilien i södra Italien. Här har den odlats sedan 1800-talet. Anledningen till att man började odla grillo på Sicilien då var för att den har en stor motståndskraft mot vinlusen och andra förödande vinsjukdomar. Vinlusen var en epidemi som drog över vinfält i stora delar av Europa vid den här tiden. Grillo klarar även av den höga temperaturen på Sicilien vilket såklart är en stor fördel.

Varifrån kommer grillo?

Meningarna om grillo-druvans ursprung är delade. En del säger att den kommer från Apulien men det har inte kunnat fastställas. Idag odlas den, som sagt, mest på Sicilien. Grillo odlas även på de Eoliska öarna som ligger norr om Sicilien men där är produktionen och exporten minimal. Även i regionerna Puglia och Basilicata i södra Italien odlas grillo i viss mängd.

Vilka druvor är druvsorten grillo en korsning av?

Grillo är en korsning mellan den mycket aromatiska druvan moscato di alessandria (även kallad zibibbo) och den syrliga druvan catarrato. Den föddes 1873 och ampelografen Antonio Mendola hade flera fingrar med i spelet.

Vilket vin görs på grillo?

Tidigare producerades stora mängder av det söta vinet Marsala på druvsorten grillo. Det hade sin storhetstid mellan 1700-1920-talet. Nu för tiden används Marsala mest i matlagning och i desserter. Idag odlas Grillo flitigt över hela ön men fortfarande mestadels på de södra delarna. Där blir druvorna till friska och aromatiska vita viner. Grillo används även i viner gjorda på en blandning av druvsorter, tillsammans med till exempel chardonnay.

Vilken mat passar till viner gjorda på grillo?

Grillo är ett utmärkt matvin. Det passar till många typer av mat. Det fungerar lika bra till vegetariska rätter som till pasta, sushi, grillad (svärd)fisk, ljust kött och färsk getost. Det passar även till typiska sicilianska rätter som har lite mer hetta eller sötma. Ett arv från det arabiska köket. 

Hur smakar vin gjort på druvsorten grillo?

Viner gjorda på grillo har en stor variation av smaker då det finns en bredd av olika vinstilar. Karaktäristiskt för grillodruvan är dock en doft som påminner om mango och papaya men har ibland även en not av jasmin, nässelblad och vita blommor.  Subtila inslag av hö och torkade blommor kan förekomma. Smaken är fyllig och mjuk men med en tydlig syrlighet som gör viner på grillo lämpliga även för lagring. Vinerna är ofta alkoholstarka. 

Är vin på grillo-druvan gott?

Grillo är en väldigt formbar druva och vinerna varierar mycket i stil. Det beror dels på jorden, dels på vinmakarens preferenser. Det finns också två olika typer av grillo. Den ena ger lite krispigare vin med citrus och grapefrukttoner, den andra blir fruktigare i stilen med inslag av mogen frukt.

Sicilien har kanske inte alltid varit känt för att producera kvalitetsvin men mycket har hänt under det senaste decenniet.  Idag går det att finna helt fantastiska viner både röda och vita. Speciellt har just grillo fått ett enormt uppsving när fler och fler producenter satsar på kvalitet istället för kvantitet. 

Är grillo-vin trendigt?

Grillo har blivit en druvsort allt fler pratar om, och dricker. Grillo är ett exempel på den kvalitetshöjning av viner som pågår på Sicilien. Så, ja grillo är på framfart och i vissa kretsar ganska trendigt.