Grenache

(3)

Doldisen som ligger bakom några av största vinerna.

Grenache är en doldis som kanske borde ha ett bättre rykte än den har? Den är trots allt en av de viktigaste druvorna i  stora viner som Chateauneuf-du-pape, Priorat och många fler.

Var kommer grenache från?

Grenache är en blå druva av arten Vitis vinifera. Det riktiga namnet på druvan är grenache noir men den benämns nästan alltid som bara grenache. Ursprunget på druvan grenache är Spanien och Katalonien, men där går druvan under namnet garnacha tinta och i folkmun bara garnacha. Grenache och garnacha är med andra ord samma vindruva. 

Vilka egenskaper har grenache?

Grenache är en av världens mest odlade blå druvor, vilket inte är så märkligt då den är mycket tålig och tacksam när den odlas i rätt förhållande, vilket är på varma och torra platser. Grenache är en druva med tunt skal och släpper därför inte ut så mycket färg. Viner gjorda på enbart grenache blir lätt oxiderade i färgen och kan se åldrade ut redan i sin ungdom, speciellt om det legat en stund på ekfat.

Var odlas grenache? 

Mest kända områdena för grenache är södra Rhône där den är den viktigaste utav de 13 tillåtna druvorna i Chateauneuf-du-pape, men grenache odlas även flitigt i andra delar av landet såsom till exempel i Provence och används framför allt då till rosévin, vilket druvan passar mycket bra till på grund av den låga strävheten och med dess friska syra. Även i Navarra använder man grenache flitigt till just rosévin. I Spanien odlas druvan nästan i alla de vinproducerande distrikten, men med kanske bäst resultat i Priorat och Rioja där den blandas ut med andra kraftfulla druvor som ger en större struktur till det färdiga vinet. 

Hur smakar grenache? 

Smakprofilen varierar avsevärt på grenache beroende på vart den har sitt ursprung ifrån men en generell beskrivning brukar vara röda bär som hallon och jordgubbar, alkoholhetta, violblom, läder och mandel.