Grauburgunder

(4)

Druvan som trivs bäst i det lite svalare klimatet

Grauburgunder, eller Pinot gris som den heter på franska, trivs bäst i ett lite svalare klimat. Av druvan gör man mestadels torra viner, men används även till söta viner i bland annat Alsace i Frankrike. Denna druva är mycket känslig och har lätt att få ädelröta, vilket underlättar om man gör söta viner. Vinet får kryddiga och fylliga smaker och en aromatisk doft av honung, tropisk frukt och äpple.

Vid Rhens strand finns Tysklands största vinregion

Med sina 26 000 hektar är Rheinhessen Tysklands största vinregion. Regionen ligger som ett nav i flodsystemet mellan Rhenkröken och floden Nabe. Eftersom klimatet är tempererat så trivs Grauburgunderdruvan extra bra här. De bästa vinodlingarna ligger närmast floden Rhen eftersom temperaturen är mer utjämnad och sval där.

Söta och torra viner från Rheinhessen

Intill flodstränderna i Rheinhessen görs högkvalitativa och eleganta viner. Nierstein är det främsta distriktet i Rheinhessen då marken här innehåller jämnhaltig röd skifferlera. Tidigare var regionen mest känd för sina söta viner med fruktiga smaker, men nu för tiden så producerar man alltmer torra viner vid Rheins strand.

Viner med anor från Karl den Store

Från 800-talet finns tydliga belägg för att Karl den Store visade uppskattning för de viner som växte omkring hans Kaiserplatz. Eftersom Karl den Stora från sitt slott kunde se vart snön smälte snabbast på sluttningarna på andra sidan floden valde han att beordra att vin skulle börja odlas där.

Grauburgunder i världen

Idag producerar man viner gjorda på Grauburgunderdruvan på fler platser än Tyskland. Både Frankrike, där man gör mer söta viner, och Italien, där man fokuserar mer på neutrala viner, har haft framgång med druvan eftersom klimatet där lämpar sig mycket bra. Utanför Europa är det främst delstaten Oregon i USA, Kanada och Nya Zeeland som har nått störst framgång.