Dornfelder

(2)

Dornfelder, en av Tysklands mest älskade vindruvor och odlade vindruvor och dess historia sträcker sig tillbaka till 1955, när vindruvan skapades.

Den här druvan skapades år 1955 av den tyska vetenskapsmannen August Herold vid forskningsinstitutet i Weinsberg. Dornfelder är en korsning mellan druvorna Heroldrebe och Helfensteiner. Namnet kommer från Immanuel Dornfeld som grundade Tysklands första skola för vinodling. 
Dornfelderdruvan introducerades dock inte för allmänheten förrän tjugofem år efter att den först hade tagits fram. Druvan är således en av de få artificiellt framställda druvor som vinproducenter accepterar.

Beskrivning

Den här blåa druvan är en av de mest odlade vindruvsorterna i Tyskland. Vinproducenter använder främst Dornfelder till olika typer av röda viner, där den ger en enkel men smakrik upplevelse. Druvan ger viner med toner som påminner om en blandning av bär och olika tunga träsorter. Därför har den oftast en fruktig smak med en svag ton av ek. Den har gott om syra vilket ger en fräsch och svalkande eftersmak. Dornfelder är därför ett perfekt val för att dricka utomhus under varma sommardagar.

Odling och miljö

Dornfelder är framförallt framtagen för att passa Tysklands kalla klimat. Den har visat sig vara lätt att odla, eftersom druvan har ett starkt motstånd mot sjukdomar. Dess förmåga att ge en stor skörd har gjort den populär bland de tyska vinodlarna. Den är speciellt populär på grund av dess djupa, röda färg som är en kontrast mot Tysklands vanligen ganska bleka vinsorter.
Druvan växer fort i popularitet och blir idag odlad på över 20 000 tunnland i Tyskland, men också andra länder som Schweiz och USA har börjat odla och använda Dornfelder i viner.

Vad passar till dessa viner

Dessa viner passar bäst till mat med mindre kryddor, men som har andra starka smaker. Vinerna gjorda av Dornfelder passar därför väldigt bra till den tyska maten, eftersom den oftast är mindre kryddstark, men istället har ingredienser med mustig smak. Dessa viner är tänkta att vara enkla viner, för vardaglig användning.