• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Chenin blanc

Chenin Blanc är en grön druva av arten Vitis Vinifera. Chenin blanc kommer ursprungligen från Frankrike och Loiredalen där den fortfarande odlas flitigt. Chenin blanc-druvan odlas även flitigt i andra delar av världens vinproducerande länder och då främst i Sydafrika där druvan går under namnet steen och är även den mest odlade druvan i landet. Det är även i Sydafrika som chenin blanc har flest hektar vinmark i världen efterföljt av Frankrike. Andra platser där chenin blanc odlas på är USA, Australien och Argentina. Men hela 80 % av all planterad chenin blanc återfinns i Sydafrika och Frankrike. Druvan har en naturligt frisk syra som kan gå från snustorra till halvtorra, halvsöta och söta viner. De kan även vara söta viner som är utsatta för ädelröta. Chenin blanc är även en bra druva för mousserande viner.

Chenin blanc är en delikat druva och kräver ett hårt arbete både i vingården och i vineriet för att lyckas bli till bra viner. Viner gjorda på chenin blanc är allt som oftast lite fetare/oljigare i struktur på grund av den höga glycerinhalten. Smakprofilen går mot gul frukt som gula plommon, gula äpplen, päron, ingefära, kvitten bivax, honung och brioche. Odlas chenin blanc druvan varmt framträder tropisk frukt som ananas och honungsmelon.

Passande mat till chenin blanc är helt beroende på stilen på vinet. Ett vin från Coteaux du Layon (sött vin) passar alla typer av söta och ljusa desserter som till exempel en vit chokladpannacotta. Till ett torrt ekat chenin blanc vin passar en gräddbasserad fisk och skaldjursgryta.

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: