Carménère

(6)

Carménère - en djup, röd druva med franska rötter.
Druvan Carménère platerades först i Médoc regionen i Frankrike med syftet att skapa djupa, röda viner. Idag odlas den främst i Chile.

Druvan Carménère är en mörk, röd druva som kommer från Médoc regionen i Frankrike. Druvan nådde aldrig någon större succé i Frankrike, men efter att den spridit sig till andra länder blev det en mycket populär druva i Chile.

Smaken av Carménère

Carménère skapar djupa röda viner med fruktiga aromer och smaker. Även en tydlig smak av peppar framkommer. Smakerna påminner väldigt mycket av druvan Merlot.
För att uppnå mogna fruktsmaker, så som röda körsbär och svarta plommon, är det oerhört viktigt att producenten skördar druvorna när det är fullt mogna. Om druvorna inte är klara brukar smaken bli bitter. Carménère som åldras i ekfat tenderar att ta innehålla smaker av mörk choklad, tobak och andra jordtoner. Oavsett om den åldrats i ekfat eller ej är det en mycket smakrik druva.

Mat som passar med Carménère

Carménère passar bra med vardagliga rätter. Vinet passar därför bra till både en stor variation av kötträtter och vegetariska alternativ.
Exempel på marinad som komplimenterar Carménère väldigt bra är marinader baserade på örter och peppar. Färsk grönkål med smaker av vitlök och chili är en passande rätt att ha på sidan av huvudrätten.

Historian bakom Carménère

Carménère är en av Europas äldsta druvor och är en av de första druvorna som odlades i Bordeaux, Frankrike. Tyvärr har den inte odlats mycket i Frankrike sedan mitten av 1800-talet, efter att skadedjur förstörde nästan alla europeiska vinodlingar. De flesta druvor kunde man plantera på nytt. Dock lyckades inte Carménère växa tillbaka lika smakrik som tidigare på grund av att det sydeuropeiska klimatet inte var det bästa för druvan.
Kring samma tid hade vinodlare i Chile börjat använda sig druvan. Många i Chile blandade ihop Carménère med druvan Merlot på grund av alla dess likheter. Idag är dock Carménère ett av Chiles mest populära viner och många avnjuter dess fylliga smaker.