Terre Siciliane

(16)

Vinregionen Terre Siciliane är en övergripande IGT-titel för viner som kommer från Sicilien. Sicilien är Italiens sydligaste region och den största ön i Medelhavet. Beteckningen uppkom i november 2011 och ersatte då Sicilia IGT. Namnet Terre Siciliane betyder sicilianska länder och precis som sin föregångare täcker den hela Sicilienregionen. Regionen innefattar huvudön Sicilien, dess satellitöar, samt de Eoliska öarna. Ön var tidigare känd för sina söta Muscatviner och senare även Marsala, men idag är de mest kända vinerna istället torra bordsviner.

Bättre rykte i dag

Vinernas rykte har blivit bättre under senare år. Tidigare producerade vingårdarna mest enklare bulkviner, men idag tillverkas flera bra kvalitetsviner i området. Dock hänger det gamla ryktet kvar hos många och producenterna på Sicilien kämpar hårt för att förändra det. Förutom att utveckla vinerna satsar de även på upplevelser för vinturisterna med bland annat privata vinturer. Trots det kommer det troligen ta några år till innan de sicilianska vinerna når samma anseende som viner från övriga Italien.

Medelhavsklimat

På sin bredaste punkt är Sicilien 280 kilometer från öst till väst och öns triangulära form är anledningen till att ön under medeltiden fick namnet Triacria (triangeln).

Medelhavsklimatet är gynnsamt för druvodling eftersom det kännetecknas av mycket sol och måttlig nederbörd. Det varma och torra klimatet håller dessutom borta mögel och röta. Tack vare de här faktorerna behöver producenterna knappt använda kemiska sprayer, vilket gör att flera av vinerna är ekologiska.

Jordmån som är stenig

Sicilien har turen att ha en stenig jord. Något som skulle vara ett problem för all annan typ av odling, men som är idealiskt för just druvor. Stenarna absorberar nämligen värme under dagen och släpper sedan ut den under natten. Det hjälper vinrankorna att hålla en jämn temperatur, samtidigt som luften runt dem blir sval. En annan fördel med en stenig jord är att den håller sig torr för vinrankor gillar nämligen inte blöta jordar.

Odlingarna i området kring vulkanen Etna på öns östra sida har speciellt mineralrika, mörka jordar. Här planteras vinstockarna högre upp på vulkansluttningarna för att dra nytta av jordmånen och den kallare luften. På västra Sicilien är inte de vulkaniska kullarna fullt lika dramatiska, men de har ändå stor inverkan på jordtypen.

Olika druvor

De viktigaste druvsorterna på Sicilien är en kombination av inhemska sorter och nyare, importerade sorter. Den röda druvan Nero d'Avola och den gröna Catarratto är de viktigaste inhemska druvorna.

Nero d'Avola tycker om varmt klimat och vill gärna dra nytta av hettan från marken. Druvan ger viner som liknar Cabernet Sauvignon när det kommer till kropp och syra. Dock hittar du speciella sicilianska egenskaperna i form av smakerna svarta körsbär, lakrits, plommon och choklad. Vinerna har dessutom ofta väldigt subtila örttoner.

Cateretto är en grön druva som har blivit odlad sedan 1600-talet. Den finns på större delen av Sicilien men den är även mycket vanlig i övriga delar av Italien. Druvan blir ofta använd till bordsvin eller bulkvin, men det går också att göra viner med högre kvalitet. Idag hittar du främst druvan i torra vita och mousserande viner.