DOC Prosecco

(20)

DOC Prosecco är ett mousserande vitt vin som är gjort på druvsorten Glera. Den dubbla jäsningsprocessen möjliggör de välkända, porlande bubblorna.

DOC Prosecco

DOC Prosecco påbörjade sin resa 2009 och omfattar nio provinser i Venetien och Friuli-Venezia Giulia-regionerna i de nordöstra delarna av Italien. Drycken har fått sitt namn efter byn Prosecco som ligger i provinsen Trieste. Området består idag av 14 000 hektar och är därmed Italiens största DOC.

DOC Prosecco har under senare år blivit världens främsta exporterade vin då mer än 500 miljoner flaskor bilvit skeppade till olika marknader utanför Italien.

Egenskaper

Drycken är gjort på druvsorten Glera som tidigare var känd under namnet Prosecco. Det ändrades 2009 för att inte skapa förvirring mellan vinet med samma namn. Ytterligare ett skäl var att skydda namnet Prosecco från att bli använt på vinflaskor från andra delar av världen. Reglerna understryker att upp till 15 procent av vinet utgör sorter utöver Glera, annars får det inte heta DOC Prosecco.

Vinet finns i olika stilar: Brut, Extra dry och Dry. Brut är alltid torr och den ovanligaste av de tre sorterna. Extra dry är en mer traditionell DOC Prosecco med en högre sockerhalt. Den allra sötaste varianten är dry och det är den vanligast förekommande.

Eftersom att DOC Prosecco överlag tenderar att vara sötare än Champagne passar vinet bra tillsammans med skaldjur, salta ostar, charkuterier och frukt. Det är även väldigt gott till nudlar och sushi.

Tillverkningsprocess

DOC Prosecco kolsyras genom den så kallade tankjäsningsmetoden. Då blir socker och jäst tillsatt i basvinet. Sedan får det jäsa en andra gång i ståltank under tryck vid max 20 grader.

Drycken blir sedan lagrat en kortare tid i ståltank innan det blir tappat på flaska. Denna lagringstid varierar mycket beroende på vintyp och nivå av kvalité.

Resultatet blir ett lätt vin med fruktiga aromer men utan de utvecklade och brödiga tonerna. DOC Prosecco vinner sällan på att bli lagrat, utan det bör drickas direkt.