Montefalco

(0)

Denna stad hittar vi i Umbrien, vars vackra landskap vi återfinner i det italienska inlandet med floden Tiber som skär genom regionen. Regionen är känd för sina kulinariska läckerheter och häftiga vintradition. Umbrien är även kännetecknat av berg, kullar och dalar, samt den historiska staden Assisi som finns på världsarvslistan. Följaktligen kan man enkelt ta sig till Umbrien både från Rom eller Florens.

Vinmakarstaden Montefalco

Mitt i Umbrien ligger den lilla vinmakarstaden Montefalco med sina 5 500 invånare. Staden är inte bara vacker, utan den är dessutom känd för sina röda viner gjorda på Sagrantino-druvor. Ofta kallas Montefalco för "Umbriens balkong" eftersom du från staden får en fantastisk utsikt över hela centrala Umbrien, då den är högt belägen.

Traditionell vinproduktion

Innanför den kilometerlånga ringmuren finns allt du behöver; mat, vin, husrum och fantastisk italiensk charm som inte uttröttats av turism. Vinet som produceras i Montefalco har DOCG (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita) status. Detta är den allra finaste märkningen i Italien och ställer stora krav på druvans härkomst och vinproduktionen.

Umbriens vilda druva

I Umbrien odlar man Sagrantino-druvan. Druvan växte tidigare vilt på ungefär 250 hektar av omgivningarna kring Montefalco, men detta är utökat till dryga 900 hektar sedan 2010. Trots sin DOCG status är vinet inte är så känt utanför Italien. Detta beror till största del på att produktionen är förhållandevis liten. Sagrantino är den druva som har mest garvsyra. Det gör att man producerar viner med djup lila färg.

Fruktiga smaker från Italien

Druvan har en fruktig smak. Främst röda frukter men också inslag av plommon, jord och kanel. Sagrantinos ursprung är omdiskuterat, men det är känt att man främst gjorde dessertviner på druvan i många år. Man torkade den därför i passito stil.

Från 1976 och framåt så har man producerat torra viner på Sagrantino-druvan. Det är också så man producerar vinet nu. Vinet passar utmärkt för att lagra länge, men idag gör man vinet ofta tillgängligt redan vid ung ålder.