Vin från Charentais

(7)

På Frankrikes västkust mellan städerna Angoulême och La Rochelle i departementen Charente och Charente-Maritime ligger vinodlingarna som ger viner med beteckningen IGP Charentais. Öarna Île de Ré och Île d'Oléron är också del av appellationen även om de, tillsammans med Saint-Sornin, utgör specifika underkategorier.

Området blev klassificerat som Vin du Pays Charentais 1981 och bytte till IGP när Frankrike införde den klassificeringen 2009. Det gjordes i syfte att höja statusen på regionala viner. I Charente ligger också staden Cognac runt vilken spritdrycken med samma namn är producerad. Även starkvinet Pineau des Charentes kommer från Charentais.

En stor sänka

Huvuddelen av Charentais består av Aquitainebäckenet vilket är en sänka fylld med sedimentära bergarter. Det här låglandsområdet sträcker sig från Atlantkusten till Laungedoc vid Medelhavet. I söder är det begränsat av Pyrenéerna och i nordöst av Centralmassivet. Mellan det senare och det Armorikanska massivet som sträcker sig ut på halvön Bretagne strax nordväst om La Rochelle, har Aquitainebäckenet förbindelse med Parisbäckenet.

På grund av Charentais storlek är dess markförhållanden skiftande. Generellt sett består jordmånen dock av lera och kalksten vilket närmare kusten får ett ökat inslag av sand. Eftersom kalksten har förmåga att bevara vatten gör det att vinstockarna har tillgång till väta under hela växtsäsongen. Vid kusten där andelen sand i marken är större är jorden däremot mer dränerad. Det leder till druvor med högre smakkoncentration.

Milt klimat

Floden Charente rinner från sin källa i Limousinbergen genom området och ut till Biscayabukten vid staden Rouchefort. Närheten till Atlanten gör att klimatet är maritimt. Det innebär att temperaturskillnaden under året är liten med en medeltemperatur på 13 grader Celsius.

Röda och vita viner samt rosé ingår i klassifikationen. För produktion av röda viner och rosé odlas druvorna Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay, Merlot och Pinot Noir. De vita vinerna är gjorda på Chardonnay, Colombard och Sauvignon Blanc. I kraven för appellationen finns det en begränsning som innebär att det inte får skördas mer än 90 hektoliter vin per hektar.