Carneros

(0)

Carneros i Kalifornien är ett svalare område med krispiga viner.
Det svalare klimatet ger Chardonnay en hög syra och Pinot noir en unik bärighet. Härifrån kommer bland annat fantastiska mousserande viner.

Vindistriktet Carneros ligger i Napa Valley, Kalifornien. Carneros fick sin AVA-status redan år 1983. AVA står för American Viticultural Area, vilket är en märkning som visar varifrån minst 85 % av vindruvorna i det färdiga vinet kommer. Det gjorde Carneros till det första vindistriktet i Kalifornien som blev definierat enligt klimat, snarare än geografi.

Klimatet i Carneros

Närheten till viken San Pablo Bay medför att kalla dimmor och svala brisar präglar vinodlingarna. Därför får druvorna och vinerna här en annan karaktär än i övriga Napa Valley. Det svala klimatet innebär nämligen att druvorna tar lång tid på sig att mogna, vilket i sin tur också betyder att egenskaperna intensifieras. Klimatet gör också att vinhus i närliggande, varmare distrikt köper upp en del av produktionen i Carneros för att balansera upp sina viner.

Carneros historia

Vinodlingarna fick en nystart när vinproducenten Louis M. Martini år 1942 köpte en gammal gård i området för att återuppta odlingen. Redan på 70-talet omfattade vingårdarna i Carneros hela 530 hektar. Ryktet om de speciella och kvalitativa druvorna Chardonnay- och Pinot noir i Carneros, hade då spridit sig ända till Champagne, en kvalitetsutmärkelse som heter duga.

Vinerna från Carneros

Här hittar du fortfarande många vinhus som tillverkar särskilt eleganta Chardonnay och mousserande viner. Ett Chardonnay från det här området har en hög syra och en framträdande fruktighet, med smaker av bland annat stenfrukt. Även druvan Pinot noir får  lite annorlunda smaker här. Därmed blir vinerna nyanserat kryddiga och bäriga, på ett sätt som avviker från Pinot noir från andra områden.
De vita vinerna från Carneros passar ofta med ostar, fiskrätter och krämiga kycklingrätter, men även mat du sätter, eller skulle kunna sätta frukt i gör sig vanligen bra med

Carneros fruktiga vita viner.

De mjuka röda som Pinot noir, passar bra till eleganta rätter av fågel, får eller fläskkött. Strävheten kan du gärna balansera upp med smöriga eller gräddiga såser. Mustigare maträtter tar däremot lätt över smaken.