Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Barolo

(11)

Barolo är ett rött DOCG-vin från Piemonte, beläget i norra Italien. Vinet är gjort 100% på Nebbiolodruvan och måste ha en alkoholhalt på minst 13%. Barolo är ofta beskrivet som ett utav Italiens bästa viner och har lagringspotential.

Mitt i hjärtat av Barolo hittar du dessutom Terre Del Barolo, en utav våra producenter som egentligen är ett stort kvalitetsinriktat kooperativ.

“Kungen av vin”

Enligt regel måste Barolo lagras i minst 38 månader, varav 18 månader måste vara på fat. För att vinet ska få kallas Riserva behöver det lagras i minst 5 år. Barolo är dessutom del utav UNESCO’s World Heritage Status. Barolo är känt som “kungen av vin”.

Ända in på mitten av 1800-talet var det trott att Barolo var ett sött vin. Detta med tanke på att Nebbiolo-druvan mognar sent i oktober då temperaturerna kan falla markant. Under november och december är temperaturerna runt Piemonte så pass låga att detta kunde stoppa fermenteringen och lämna en hel del kvarvarande socker i vinet. Det var också trott att borgmästaren under mitten av 1800-talet, bjöd in en enolog från Frankrike vid namn Louis Oudart för att förbättra vinmakningen. Genom att förbättra dels hygienen i vinerierna, kunde Louis äntligen skapa helt torra muster på Nebbiolo. Detta ledde till den första moderna Barolo och blev en storfavorit i adelskapet i Turin vilket ledde till en beskrivning av Barolo som “Kungen av vinet, Vinet av Kungen”.

VARFÖR NEBBIOLO?

DOCGen består utav 11 byar: Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello, Roddi och Verduno.
Barolo ligger 3 km sydväst om Barbaresco, Nebbiolo’s andra hem, och är ca 3 gånger så stor som Barbaresco. Till skillnad från Barbaresco är Barolo mildare och ligger på hög höjd (ca 50 m högre än Barbaresco). Druvplockningen av Nebbiolo som sker runt mitten av Oktober innebär ofta regn och tjock dimma över hela Piemonte regionen. Nebbiolo är därför trott att det är döpt efter det. Dimma betyder nämligen Nebbia, på italienska.

SMAKBESKRIVNING

Barolo är välkänt för att vara ljusrött i färgen med en doft av ros och tjära. Dock kan dessa karaktärsdrag givetvis variera beroende på huruvida vinet är modernt eller mer traditionellt tillverkat. Modern Barolo är mindre sträv då man skördar druvorna senare och därmed låter tanninerna mogna en aning. Traditionell Barolo behöver däremot lagras i flaska under några år så att tanninerna kan mjukna. I detta avseende har det diskuterats huruvida modern Barolo tappar den klassiska “Barolo-stilen” och smakar för mycket ek.

Barolo Chinato

Däremot används gammalt Barolo vin till att skapa en digestif. Barolo Chinato är ett aromatiserat vin, ungefär som Vermouth, gjort på barken av Cinchona, sydamerikanskt träd och smaksatt av bland annat kanel, koriander och vanilj. Detta resulterar i ett väldigt aromatiskt och slät drink.

VILKEN MAT PASSAR BÄST

En tyngre Barolo med höga tanniner kan lätt ta över rätter med mindre smak, därför rekommenderar vi att para ihop mäktiga Barolo med kötträtter, risotto eller varför inte pasta med tryffelsås.