Klassisk Toscana som passar allsköns köttanrättningar, gärna till vilt men också gott till den italienska charkbrickan. Servera svalt, gärna efter lite luft i en karaff, kring 17-18 grader.
Klassisk, örtig och rödbärig doft med körsbär, peppar, lite viol, lakrits och kakao. Medelfyllig, stram men bärig smak med lager av plommon, körsbär, kakao och kryddor. Spännande djup, bra tanniner och en frisk, lång avslutning.
Tyvärr tar populära viner ibland slut snabbare än väntat hos oss! Som tur är har vi ett ess i rockärmen, nämligenToscana IGT Rosso 2014. Här hittar du en annan riktigt höjdare från från Cerbaiona!
Cerbaiona är en av de mest mytomspunna producenterna i Montalcino med legendariska Diego Molinaro vid rodret. Men det som framförallt är producentens kännetecken är kvaliteten och stilen på råvaran. Deras få hektar Sangiovese och inget mindre än världsklass. Årgång 2010 av deras Brunello är den senaste att betygsättas då den lilla producenten fortsätter att hålla sig i skymundan men fick då bland annat 98 poäng av Robert Parker! Just Vino Rosso är, likt de nerklassificerade toppvinerna i Toscana en sorts super-Montalcino med både blandade druvor och årgångar (!),
Unik blend
Cerbaiona NV Vino Rosso är nygammal etikett som Matthew Fioretti (vinmakaren) fick anledning att damma av då kvaliteten på skördarna i Brunello de senaste åren varit lite upp och ner. Vinet är därför en blandning av alla tre, normala, Cerbaiona-vinerna - Brunello, Rosso di Montalcino och IGT Toscana och dessutom mellan tre olika årgångar (13-15). Resultatet blev, enligt Matthew, en unik blend som mer än väl förtjänar Cerbaiona på etiketten!