• 100% nöjd kund-garanti 100% nöjd kund-garanti
  • Gratis hemleverans Gratis hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel
Bodegas Cepa Alta Cinco Elementos 2016 Tempranillo

Bodegas Cepa Alta Cinco Elementos 2016

Pris 159 kr 189 kr Permanent nedsatt pris, gäller så långt lagret räcker.

Oj då, populära viner tar tyvärr slut snabbt.

Vi rekommenderar dig att istället testa denna kundfavorit

Lagerstatus
Tillfälligt slut
Lagring
Drick nu eller spara till och med 2022
Karaktär
Smakrikt & Elegant
Färg
Klart rubinröd med lila kant
Land
Spanien
Region
Kastilien-León
Distrikt
Ribera del duero
Klassificering
DO
Producent
Bodegas cepa alta
Huvuddruva
Tempranillo
Druvor
100% Tempranillo
Vintyp
Förslutning
Passar till
Volym
750 ml
Sockerhalt
2 g/l
Alkoholhalt
13,5%
Se även

Doft & Smak

Ren, fruktig och elegant doft av röda bär, körsbär, örter och rostade ekfat med en sträng vanilj. Mogna moreller i bakgrunden. Rund, len och fruktig smak i den typiska stora och kraftfulla stilen utan att bli för överextraherat. Frisk syra, bra kryddighet och en lång avslutning.

Passar till

Passar bra till lamm, anka, vilt och söndagssteken. Eller drick till eleganta kött- eller fågelrätter, gärna från lång tid (passiv) i grillen. Servera lite svalt, kring 17-18 grader, gärna efter en stund på karaff.

Beskrivning

Det finns två riktigt ikoniska vinerier i Ribera del Duero, ja kanske hela Spanien - Vega Sicilia och Pingus. Det unika med dessa två är att de ligger snudd på grannar med bara ett par hundra meter emellan och har bägge blivit kända för att kunna producera stora och kraftfullaviner med en enorm elegans utan att de blir kantiga eller råa. Detta tror många beror på druvodlingarnas mikroklimat, det sk terroir. När vi senast var i regionen åkte vi förbi deras odlingar och vår lokala guide pekade ut dem. Men när den enas skyltar försvann undrade vi om det redan var den andres odlingar men nej, de startade några hundra meter längre fram. Så vad var då detta? Jo, Bodegas Cepa Alta!

Om producenten

Inklämd mellan dessa två giganter visade sig en liten, för oss helt okänd producent ligga - Cepa Alta. Med 35 hektar med exakt samma terroir som Pingus och Vega Sicilia är det inget annat än en undangömd pärla. De två stora har i årtionden försökt köpa odlingarna till enorma summor men familjen bakom Cepa Alta har ägt dem i generationer och vägrar sälja. Vi tog så klart direkt kontakt och är nu deras exklusiva partner i Sverige. Vid vårt efterföljande besök fick vi välja nio fat för att blanda ihop vår egna cuvée och resultatet är en 100% Tempranillo som legat 6-9 månader på amerikanska ekfat.