Beskrivning

I italienska Friuli, högt upp i landets norvästra hörn ligger Lea Winery. Här är bekämpningsmedel och konstgödsel förbjudet och användningen av koppar minimal. Målet är att bli den största vingården för naturligt vin i Italien. 

Blancjat är ett av Lea Winery's nya varumärken. Idén grundar sig i drömmen om ett projekt som kan gå i arv till de nya generationerna. Filosofin är att göra vin med naturliga och ekologiska metoder på lokala druvsorter.

Passar till

Servera vinet kring 10 grader. Perfekt ackompanjerat ångad torsk, rå fisk som sushi och sashimi och lätta skaldjursrätter.

Utmärkelser

92 Poäng - Luca Maroni, 2022

Produktinformation

Lagerstatus
255 st
Lagring
Kan lagras 5-10 år
Karaktär
Torrt & Fruktigt
Färg
Orange
Land
Italien
Region
Friuli-venezia giulia
Distrikt
Venezia Giulia
Producent
LEA Winery SRL
Huvuddruva
Ribolla Gialla
Druvor
100% Ribolla Gialla
Typ
Kork
Passar till
Volym
750 ml
Sockerhalt
<0.3g/100ml
Alkoholhalt
12.5%
Se även
Kategorier
 • Producent

  LEA Winery SRL

  Högst upp på det italienska stövelskaftet, i Friuli, ligger Lea Winery. Här görs naturligt vin på lokala druvsorter och med antika metoder. Vin skapat för de nya generationerna - orange, vitt, rött och bubbel. 

 • Land

  Italien

  Världens största vinland!? Allt beror såklart på hur man mäter, men när det kommer till antal liter producerat vin, ligger Italien alltid i topp och slåss med Frankrike om förstaplaceringen varje år.

 • Region

  Friuli-venezia giulia

  Friuli-Venezia Giulia är en av Italiens bästa vinregioner.
  Det är övervägande vita viner som produceras i Friuli-Venezia Giulia. Bland dem finns eleganta söta viner på druvorna Verduzzo och Picolit. 

 • Huvuddruva

  Ribolla Gialla

  En komplett guide till Ribolla Gialla - druvan, vinet, karaktären och ursprunget. Du får även veta vilka maträtter vinet passar till.