Biasiotto Prosecco Extra Dry Nonno Luigi 2021
Intensiva dofter med aromatiska toner med inslag av äpple, ananas och persika, men också en blommig doft, särskilt av akacia och ros. Mjukt, torrt, med en utmärkt balans mellan syra och sötma
Beskrivning
Biasiotto är ett familjeföretag i hjärtat av DOC Prosecco, närmare bestämt provinsen Udine i Friuli-Venezia på gränsen mellan Slovenien och Österrike. Företaget har i fyra generationer drivits av familjen Biasiotto och de har sedan i lika många generationer gjort sig ett namn för just produktionen av mousserande viner. Idag har de 35 hektar i sin ägo och den stora majoriteten vigs åt Glera, druvan som är så känd för att producera Prosecco.
Passar till
Servera väl kylt, runt 8-10°C, som aperitif, till snacks, eller till efterrättsbrickan med torkad frukt och mild ost.
Utmärkelser
96/99 Poäng - Luca Maroni, 2021
Guld - Gilbert & Gaillard
Guld - Berliner Wine Trophy
17/20 - Jancis Robinson
Produktinformation
- Lagerstatus
- 500+ st
- Lagring
- Drick nu eller inom 2 år
- Karaktär
- Torrt & Fruktigt
- Land
- Italien
- Region
- Venetien
- Distrikt
- DOC Prosecco
- Producent
- Vini Biasiotto
- Huvuddruva
- Glera
- Druvor
- 100% Glera
- Typ
- Kork
- Passar till
- Volym
- 750 ml
- Sockerhalt
- 1.7 g/100ml
- Alkoholhalt
- 11.5%
- Se även
- Kategorier
-
-
Vini Biasiotto
Du känner säkerligen igen Biasiotto då deras Prosecco, fem år i rad, blivit utsedd till världens bästa Prosecco av italiens vinkritiker nummer ett; Luca Maroni!
-
Glera
Glera- är uteslutande den absolut viktigaste gröna druvan om man talar om ett specifikt och väldigt populärt mousserande vin. Kan du gissa vilket?
-
Venetien
Vad många kanske inte vet är att regionen Veneto (eller Venetien som den också benäms i Sverige) i norra Italien är hem för välkända och storsäjande varumärken som Amarone, Ripasso, Valpolicella och Prosecco, men det är även här de inte helt okända vinerna Soave och Bardolino kommer ifrån också.
-
DOC Prosecco
DOC Prosecco är ett mousserande vitt vin som är gjort på druvsorten Glera. Den dubbla jäsningsprocessen möjliggör de välkända, porlande bubblorna.