Naturvin

(14)

Naturvin – vintillverkning som gamla goda tiden!

Naturligt framställda viner, så kallade naturviner, är ett tämligen nytt begrepp i vinvärlden där det eftersträvas att tillverka viner utan dagens högteknologiska framställningsmetoder.

Merparten av alla viner som idag produceras och konsumeras är framställda genom en avancerad process där stora delar av innehållet inte deklareras på flaskans etikett. Bekämpningsmedel, animaliska produkter, stor mängd sulfit och jäsning med industrisvampar är några av sakerna som ofta döljs för konsumenten.

Detta vill naturvinsproducenter runt om i världen förhindra.

Naturlig produktion

Det finns en starkt uppåtgående trend att producera viner så naturligt som möjligt där det enbart används ekologiska och handplockade druvor helt utan bekämpningsmedel. Dessutom används naturlig gödsel, inga tillsatser och endast en liten mängd sulfiter vid buteljering. Inte heller socker, vinsyra eller mikrooxidation tillämpas. Vid jäsning används enbart de jästsvampar som finns naturligt på druvornas skal. Det är omdebatterat kring processen att trampa druvorna med fötter, då vissa anser att det tillför bakterier och svampar som naturligt inte finns bland druvorna.

Då vinerna är oförädlade både vid odling och i framställningsprocessen undviks även lagring av vinerna på ekfat för att få så naturlig smak som möjligt. Kärl av stål, betong och terrakotta används istället utan att tillföra någon smak i slutprodukten.

Vid klarifiering av vinet används inga animaliska produkter eller filtrering och kan därav ha en lätt grumlighet samt förekommande av fällning som ovana kan tolka att vinet är förstört eller dåligt.

Vilka viner får kallas naturviner?

Idag krävs ingen certifiering för producenterna att få framställa dessa viner, alla får kalla sin produkt för naturvin. Det centrala är att det sker minimal mänsklig påverkan under odling och framställning. Uppfylls alla eller vissa av ovanstående kriteriet är det fritt fram att sälja det som naturvin.
Naturvinerna hamnar ofta i samma fack som biodynamiska producenter och småskaliga tillverkare som också strävar efter att arbeta med ytterst liten påverkan på slutprodukten.

Druvor, regioner och lagring

Odling av druvorna och framställning av naturviner görs i de flesta vinländer runt om i världen. Mängden viner som årligen framställs är mycket liten i jämförelse med produktionen av vanliga viner, då det är mer problematiskt att framställa viner med dessa krav. Det syns på prislappen då de många gånger är betydligt dyrare än vanliga viner.

Framför allt utmanar naturvinskolan de traditionella uppfattningarna om hur ett vin från en viss region, druva och årgång bör eller ska smaka.

Vinerna vinner oftast inte på att lagras mer än en ett par år, då det är låga sulfithalter blir lagringstiden kortare jämfört med konventionellt tillverkat vin. Detta gäller främst vita viner då de innehåller färre tanniner.

Smak

Naturviner är generellt friska och lätta med inslag av bärighet samt saknar fattoner och därav lämpar sig lättare rätter.

Smaken är ofta särpräglad och kan överraska även den mest vinkunnige då vissa inslag ger intrycket av att vinet är defekt.

Röda naturviner

I röda naturviner kan du finna aromer som ammoniak, stall, jord och läder. Detta tillkommer av jästsvampen Brettanomyces, som förekommer naturligt på druvor. I viss mängd tillför detta ett djup i vinet. Det är vanligt att misstolka som defekt.

VIta naturviner

Vita naturviner är känsligare än ett vanligt vin då låga eller inga halter av sulfiter förekommer och kan ha en oxidativ smak, ej att förväxla med oxiderat, då vinet har exponerats för syre en längre tid. Arommässigt hittas bakade röda äpplen, svamp och färska nötter som rundar av och ger vinet en dämpad och mogen upplevelse.

Motsatsen till ett naturvin med oxidativa aromer är reduktiv. Vinet tillverkas då med så lite syrekontakt som möjligt och på så vis kan vinmakaren utesluta sulfiter helt och hållet. I dessa viner finner man toner av flinta, fräsch frukt och brända tändstickor.

Någonstans mellan alla dessa aromer finns den perfekta balansen av ett naturvin.