Servera runt 8-12°C till antipasti, charkuterier, t.ex. prosciutto, salami och lite syrlig färsk ost. På Gardasjöns restauranger serveras det ofta till öring, ål och annan sötvattenfisk.
Friska, eleganta aromer av citrus, päron och gröna äpplen. Allt detta återfinns i den subtila smaken, adderat honungsmelon och mandelblom. I den långa finishen framträder minerala smakar av kalksten och vit persika.
En av Italiens absolut främsta och mest innovativa producenter är, utan tvekan, EnoItalia från Bardolino i Veneto. Producenten grundades på 70-talet och har sedan dess gått från ett litet kompisprojekt till en av Italiens drivande och mest prisbelönade vinmakare med både egna vinodlingar och långsiktiga kontrakt i stort sett alla vinregioner i hela Italien. Fokus ligger alltid på maximalt med vin för pengarna, ofta i en modern och fyndig förpackning och är vinerna inte ekologiskt certifierade så är de alltid så nära naturlig odling det bara är möjligt i varje vins ursprung. Aristocratico Lugana är frisk, torr och fruktig, med en fin balans mellan sötma och syra.