• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Amarone


Amarone della Valpolicella är ett av de finast ansedda vinerna från Italien. Amarone-vinerna kommer från Veneto i norra Italien i det böljande vackra distriktet Valpolicella norr om staden Verona. Amarone-vin är helt gjort på torkade druvor. De druvor som är tillåtna i Amarone är Corvina, Rondinella, Corvinone och övriga blåa druvsorter från området.
Läs mer om Amarone
Sedan distriktet fick sin DOCG- status år 2010 så måste 40-80 % bestå av Corvina, max 30 % av Rondinella och max 15% av andra lokala druvor. Först torkas druvorna i tre till sex månader med tidigast pressning den 1 december men många vinmakare väntar enda in januari för att aromatiken ska bli så stor som möjligt och då förlorar druvorna ca 40 % av sin druvmust vilket ger dem sin koncentration. Inte konstigt att priset är så högt för dessa viner då det går bort så mycket vätska att göra vin på. Druvorna torkas i plastbackar i rum som är byggda i sten med fönster mot både norr och söder för att nyttja de svala vindarna från bergsdalarna. För att det ska kunna bli bra krävs det en extrem selektering av druvmaterial och endast friska druvor blir godkända. Ingen druva får vara sprucken i sitt skal för då uppstår lätt en röta som man absolut inte vill ha med i det färdiga vinet. På grund av koncentrationen så blir ofta vinet rätt högt i alkoholen och når ibland upp enda till 16-17 % (det är även tillåtet att tillsätta 0,1 g socker per liter max socker halt som är tillåten i det färdiga vinet är dock 12 gram/litern) jäststammarna orkar sällan jäsa upp vinet självt över 14 volymprocent, Sedan lagras vinet minst 24 månader på ekfat oftast i så kallade Botti (stora ekfat) Detta är det som gör att dessa viner blir så lagringsdugliga och ger vinet sin säregna smakprofil med sin koncentration och stora, fylliga smak av torkad frukt som russin och plommon. Och även den fina smaken av mjölkchoklad är klassiskt för Amarone. För att vinet ska få klassificeras som Riserva måste vinet lagras minst 4 år innan buteljering och ytterligare mognad på flaska. För att det ska få stå Amarone della Valpoliciella Classico måste vinet komma från någon utav de klassiska originaldistrikten -Negrar, Marano, Fumane, SantÀmbrogio eller San`Pietro.

Populärt just nu!